vineri, decembrie 01, 2023

Jurnal de Advent , ziua 1

 

 Data : 1 dec. 2023, vineri

 

 Simboluri din Calendarul de Advent

 Vineri, 1 dec.

Sf. Roman Melodul  Sinaxarul spune că

pe când slujea la Constantinopol, tânărului slujitor Roman i s-a întâmplat o minune în noaptea dinspre sărbătoarea Crăciunului. El a primit de la Născătoarea de Dumnezeu darul alcătuirii imnelor. A primit în dar o bucată de hârtie, pe care a înghiţit-o ca pe o mâncare şi apoi a început să cânte şi să reverse învăţături dumnezeieşti.

Despre această întâmplare minunată aflăm de la Marcu din Efes: "Roman avu un vis, în care îi apăru Sfânta Fecioară, înmânându-i un sul de hârtie şi poruncindu-i să-l înghită; el se supuse. Dar, deşteptându-se îndată, se simţi inspirat şi, suindu-se pe amvon, intonă frumosul condac al Crăciunului, Fecioara astăzi", şi de atunci sfântul a început să îşi manifeste vocaţia sa poetică.

 .......

 Cel mai cunoscut condac compus de Cuviosul Roman Melodul, cel mai mare poet al Bizanţului şi al literaturii creştine de limbă greacă, este Condacul Crăciunului: "Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci"


 

 

 Meniu de post

Micul dejun: budinca de chia cu banane si unt de arahide

Pranz : bors de sfecla rosie, mancarica de mazare cu friganele de post

Cina: crumble de mere, cu fulgi de ovaz si hrisca, si iaurt de cocos

 Sfantul Zilei

 Sfantul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul

 Crafturi

steagul Romaniei

 Pe lista ,,de facut"

  • curatenie in dormitorul nostru
  • curatenie in frigider
  • mancare

 Ganduri de azi

Azi a fost o zi linistita.Dimineata era foarte frig, dar spre pranz s-a incalzit si a iesit soarele.Fetele mici au plecat la un spectacol de 1 Decembrie la noi in localitate, cele mari au fost fiecare cu programul ei.Noi am iesit in oras pentru mici cumparaturi, a fost foarte placut, fiindca nu a fost deloc trafic si aglomeratie pe nicaieri.

Ajunsi acasa am gatit, am mancat, si gata ziua.Deja ma simt cam obosita, ma incearca si o raceala de cateva zile.O sa-mi fac un ceai , primul din calendarul meu de advent cu ceaiuri 😁, si ma bag in pat, mai citesc ceva, sau ma uit la un film, si ma culc.Ceaiul se cheama ,,Voie buna"si e din plante medicinale.

Am aprins si prima lumanare de Advent, deja simt Craciunul in aer .

 Citesc, ascult, ma uit

 Ascult colinde, citesc cartile Sf. Paisie Aghioritul.

Citesc Evanghelia dupa Luca, cate 1 capitol pe zi.Aceasta Evanghelie are exact 24 de capitole, voi termina de citit in Ajun.

 Din aparatul foto



Va multumesc pentru vizita si va doresc o seara frumoasa!

Irina



2 comentarii:

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.